Makaleler

Turizmde SPAnın önemi

AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, SPA'nın (Su ile gelen sağlık) turizm hareketlerinin en önemli kolu haline geldiğini belirterek, "İnsanlar yüzyıllardır sağlık ve güzelliğe önem vermiştir, bu da sağlık turizmini, turizm hareketlerinin önemli bir kolu haline getirmiştir" dedi. AKTOB, Avrupa Kaplıcalar Birliği (ESPA), Türkiye Kaplıca ve Talasso ve Kür Merkezleri işbirliği ile Barut Hotels Lara Resort Otel'de, "Sağlık Turizminde SPA & Talasso'nun yeri ve Uluslararası Kalite Standardları" konulu bir seminer düzenlendi.

Seminere konuşmacı olarak AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye Kaplıca ve Talasso ve Kür Merkezleri Başkanı ve aynı zamanda Avrupa Kaplıcalar Birliği Tıp ve Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, Avrupa kaplıcalar Birliği Uluslararası ilişkiler Sorumlusu Reinhardt Petry ve Avrupa Kaplıcalar Birliği EUROPESPA Denetçisi Dr. Kurt Von Storch katıldı.

İnsanların estetiğe olan yoğun talebinin zamanla turizmde önemli bir endüstri kolu oluşturduğunu söyleyen Çorabatır, "Özellikle alım gücü yüksek olan kesim için estetik ve sağlığa ayrılan zaman ve bütçe gün içinde artmıştır. Yılın tüm aylarına yayılması ve ortalama kalış sürelerinin uzun olması da özellikle bölgemizdeki turizmin 12 aya uzatılmasına en iyi alternatif oluşturan turizm çeşidi haline gelmiştir" diye konuştu.

Çorabatır, bölgede tüketici taleplerini iyi değerlendiren pek çok 4 ve 5 yıldızlı otellerin de işletmelerinde hem tercih nedeni olmak amacı ile hem de konaklayan müşterilerine bu yönde iyi hizmet verebilmek amacı ile bünyelerinde SPA, güzellik ve terapi merkezlerinin oluşturulduğunu söyledi. Son yıllarda iletişimin de kolaylaşması ile tedavilerin ülkelerin her yerinden erişilir hale geldiğini vurgulayan Çorabatır, "Bölgemizde başarılı sağlık tedavi merkezleri açıldı, dünya standartlarında hizmet verilmekte, yakın geçmişin tersine tedavi ve iyileştirme için özellikle Avrupa ülkelerinden ziyaretçilerimiz gelmektedir" dedi.

Türkiye'de Sağlık Turizminde Talasso SPA ve Wellness olanaklarını anlatan Prof. Dr. Zeki Karagülle ise, "Bölgemizde, kum, deniz, su turizminin dışına çıkmak istiyoruz. Bunun içinde sağlık turizmine son yıllarda önemli adımlar atıldı ve gerekli çalışmalara devam ediyor. Türkiye'de turizmi yılın 12 ayına yaymak için uluslararası işbirliğine önem vermeliyiz ve ESPA ile işbirliği içinde olmalıyız" diye konuştu.

Sağlık turizminde doğal avantajlarımızı anlatan Karagülle, "Turizm açısından çok önemli olan doğal zenginleri sahibiz. Bu doğal zenginliklerin başında da; Türkiye'nin zengin hamamları, tarihsel yapısı ve mimarisi, doğal güzellikler, zengin misafirperverlik gelmektedir, bunlar bizim için doğal bir avantajdır. Doğal zenginliklerin yanında birde ucuz olması, kolay ulaşım, turizme karşı ilginin artması, modern kaliteli tesislerin kurulması gibi doğal olmayan avantajlara da sahibiz" şeklinde konuştu. Yeni kurulan tesislerin doğa, deniz ve iklimsel özelliklerle uyumlu olması gerektiğini vurgulayan Karagülle, "Türkiye geleneksel Wellness yöntemleri ile uzak doğu geleneklerini bağlantılı olarak tesisler yapacak. Sağlık personellerinin de eğitimli olmalarını sağlamalıyız. İlgili sivil toplum örgütlerini bir araya getirip, bu konular üzerinde konuşmalıyız" ifadelerini kullandı.

13.01.2017